Friday, March 30

happiness and satisfaction ----> They are totally different !

Assalamualaikum Readers :)

Dah lama sangat rasanya saya tidak dapat menulis / update blog dengan masa yang betul-betul terluang. Maksud saya, tanpa gangguan dan masa yang terhad. Sebab tu lah, saya cuma update beberapa gambar tanpa sebarang tulisan. Selalunya, saya mesti tunggu betul-betul ada mood untuk menulis disini. Kalau tak, memang separuh jalan lah jadinya. Hari ni, mood untuk menulis sampai bila terbaca blog seorang gadis. Erm, dia meluahkan di blog tentang hidup dan keadaan dia sekarang. Saya bukan nak masuk campur, tapi betul-betul simpati dengan keadaan dia. 

Okkay, I do not have long to write here.

Firstly : Seeloknya tak perlu lah terlalu kerap merungut dan menulis seperti seorang yang tidak bersyukur. Semua orang dilahirkan dengan kelebihan masing-masing. Bersyukurlah dengan apa yang ada. Fikiran, rupa dan harta tak akan kita bawa sampai mati dan tidak akan kekal selama-lamanya. Memang blog adalah salah satu tempat untuk menulis meluahkan rasa, tapi kalau semua orang baca betapa tak bersyukurnya kamu, kan tidak elok. Tuhan dah mencipta kamu sebaik-baiknya. Kamu yang tidak tahu menggunakannya. 

Secondly : Cheer up. Walaupun ada masalah, kenapa perlu tulis betapa sedih dan peritnya kamu. Lebih baik ditulis kata-kata semangat untuk meneruskan hidup. Supaya bila semua orang baca, InsyaAllah semua akan mendoakan kamu. Kamu beruntung dikelilingi orang yang menyayangi kamu. Seriously, cerita-cerita sedih itu tidak perlu.

Thirdly : Be yourself. Untuk kenali diri kamu, jadilah diri kamu sebenarnya. Jujurlah dengan diri kamu. Kamu yang akan rugi kalau berterusan cuba menjadi orang lain dengan mengharapkan hormat dan pujian dari orang lain. Percayalah, jika kamu dengan tenang hati menerima diri kamu seadanya, InsyaAllah hati kamu akan tenang. 

Lastly : Happiness and Satisfaction. Dua perkara yang berbeza. Tetapi merupakan sesuatu yang tidak akan lengkap tanpa salah satu darinya. Kebahagian, hidup kamu bahagia, tetapi dalam hati kamu tiada kepuasan. Hidup kamu puas dengan kejayaan, tetapi tiada kebahagian dan kegembiraan. Saya kenal kamu, saya kenal sikap kamu, dan saya tak pernah lupa apa yang kamu lakukan pada saya dan rakan-rakan. Berubahlah, saya sendiri tidak sempurna dan mempunyai banyak kelemahan dalam diri, tapi sekurang-kurangnya saya sedar dan menghargai orang sekeliling saya.


Ubat paling cepat mujarab : Minta maaflah dengan orang-orang yang pernah kamu sakiti, InsyaAllah kepuasan dan kebahagiaan itu akan ada dalam hati kita :)

Catitan saya ini bukan hanya untuk dia, tetapi untuk diri saya sendiri juga, Untuk ingatan di masa hadapan. Untuk sentiasa beringat bahawa hidup di dunia ini hanya sementara. Di akhirat itu kekal. 

I'll pray for you ..
InsyaAllah

Nia

2 comments:

  1. semoga kita sama2 menghargai & bersyukur ap yg kita ad kt dunia ni :)

    ReplyDelete
  2. Nice entry kadang2 ape yang luahkan tidak kesmpaian..tiade teman untUK dengar..don't have friends for being a good listener..Di entry ni lah tmpt utk meluahkn depends yourself to write what of kind in your entry..just a small space us, only one I always keep on my life "don' forget Allah always with us"

    ReplyDelete